‘Een op de vijf zorgverleners onder 35 jaar heeft burn-outklachten’

burn-out zorgverleners

Dat de druk op de schouders van zorgverleners groot is, was in één van onze vorige artikelen te lezen. Dan is het logisch dat de kans op fysieke en mentale klachten toeneemt. Sterker nog, uit onderzoek van VvAA (Verzekering van Artsen Automobilisten) blijkt namelijk dat één op de vijf zorgverleners onder 35 jaar burn-outklachten heeft (VvAA, 2019). De balans tussen werk en privé bij zorgverleners wankelt steeds meer volgens de onderzoeksresultaten.

Sinds 2014 onderzoekt de VvAA de mentale energie van zorgverleners met de zogenaamde ‘Quickscan Bezieling’. Ruim 2000 deelnemers telde het onderzoek van de VvAA, onder wie medisch specialisten, huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen en dierenartsen deel uit van maakten.

Op het eerste gezicht lijkt het onderzoek een relatief te zijn, omdat de “bevlogenheid” een licht positieve trend vertoont. Ook heeft de zorgverlener minder last van burn-outklachten in vergelijking met de gemiddelde Nederlander. Desondanks spelen deze burn-outklachten wel meer bij de jongere generatie zorgverleners.

De burn-outklachten voor zorgverleners onder de 35 jaar zijn de afgelopen jaren toegenomen. In 2017 had 13% last van deze klachten, waar dit anno 2019 al is gestegen tot 20%. Naast deze uitkomst werd ook aan de zorgverleners hun toekomstperspectief gevraagd. Hierop antwoordt slechts één op de drie zorgverleners ook echt tot zijn of haar pensioen in de zorg wilt blijven werken.

Eerder heeft DomusCure aangegeven dat zij zich willen inzetten voor de zorgverleners. Het verlichten van de werkdruk bij deze groep is volgens ons erg belangrijk, waardoor zij meer tijd hebben voor warme zorg. Met behulp van een applicatie is DomusCure dé uitkomst voor de zorgverleners. Mocht u hier meer over willen weten, dan kunt u hier klikken of stuur uw vraag naar info@domuscure.nl.

 

Bronnen:

https://www.vvaa.nl/voor-leden/nieuws/resultaten-quickscan-bezieling-2019?home= 

https://www.nu.nl/binnenland/6011658/een-op-de-vijf-zorgverleners-onder-35-jaar-heeft-burn-outklachten.html

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Reacties zijn gesloten.