5 feiten die je over de mantelzorg moet weten

mantelzorg

Er ligt tegenwoordig een grote druk op vele mantelzorg-schouders, zoals u in één van onze vorige artikelen heeft kunnen lezen. De druk komt uiteraard voort uit het tekort aan mantelzorgers, wat opmerkelijk is wanneer er een blik op het aantal mantelzorgers in Nederland wordt geworpen. Toch kan dit hoge aantal in Nederland nauwelijks iets tegen de vergrijzing inbrengen. De vergrijzing en de tekorten in de zorg zijn de boosdoeners voor de mantelzorger, die ervoor zorgen dat de druk op die persoon wordt opgevoerd.

DomusCure zet zich met haar technologie hard in om deze mantelzorgers te helpen. Het is daarbij ook van belang dat mensen op de hoogte zijn over de mantelzorg in Nederland en wat de mogelijkheden zijn. Om een beter inzicht te krijgen over de mantelzorg in Nederland lichten wij hieronder 5 puntjes kort uit. U zal waarschijnlijk al eerder het één en ander hebben meegekregen over de problematiek onder de mantelzorgers. Wellicht zijn deze 5 feiten over de mantelzorg in Nederland minder bekend bij u:

  1. 1 op de 4 Nederlanders is mantelzorger: in totaal voeren ruim 4 miljoen mensen van 16 jaar en ouder dit uit. Van deze groep zijn er 1 miljoen mantelzorgers die dit vrijwillig doen. Dat is een groot aantal vrijwilligers, waarvan er nog eens 800.000 mensen dit regelmatig doen. 
  2. Wanneer incidentele vrijwilligers worden meegeteld bij het totale aantal mantelzorgers komt het totaal op meer dan 5 miljoen mensen die aan informele zorg doen. Informele zorg betekent alle zorg die gegeven wordt door mantelzorgers en vrijwilligers.
  3. 33% van de mantelzorgers is niet op de hoogte van steun die zij als mantelzorger kunnen ontvangen vanuit de overheid. Voor hulp is het mogelijk om een vrijwilliger of professionele zorgverlener inschakelen (ook wel respijtzorg). Daarnaast is het mogelijk om op het werk verlof te vragen voor mantelzorgactiviteiten. Verder kan een mantelzorger bij zijn of haar gemeente terecht voor verdere ondersteuning. Een opvallend gegeven is dat 20% van alle mantelzorgers het lastig vindt om zelf hulp te vragen.  
  4. 1 op de 20 Nederlanders geeft intensief en langdurig mantelzorg aan zijn/haar zorgbehoevende. Dit houdt in dat de mantelzorg drie maanden lang meer dan 8 uur per week besteedt aan de zorgbehoevende.
  5. Per 85-plusser zijn er in Nederland potentieel 15 mantelzorgers beschikbaar anno 2019. Naar verwachting zijn er in 2040 nog maar 6 potentiële mantelzorgers per 85-plusser, dat te weer te danken is aan de aanhoudende vergrijzing en de tekorten in de zorg.

Punt 5 geeft aan dat de druk voor de mantelzorger erg hoog kan zijn. In combinatie met punt 4 is de prognose dat de druk die op mantelzorgers rust, steeds groter zal worden. Aan de hand van bovenstaande feiten kunnen wij de conclusie trekken dat ondersteuning voor de mantelzorgers hard nodig is. DomusCure probeert de druk te verminderen doordat niet alleen de zorgbehoevende wordt ontzorgd, maar ook de mantelzorger.

Wilt u hier meer over weten? Dan kunt u de verschillende functies in ons nieuws bekijken of stuur uw vraag naar info@domuscure.nl 

Bronnen:

https://www.krachtigouder.nl/feiten-en-weetjes-over-mantelzorg/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mantelzorg/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-als-mantelzorger-hulp-bij-de-zorg-krijgen 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Reacties zijn gesloten.