Minder mensen om voor ouderen te zorgen

Artboard 1MantelzorgerShow05

De aankomende jaren zullen het aantal mensen dat beschikbaar is om voor de ouderen te zorgen flink afnemen, dit meldt het SCP. De tekorten van het aantal zorgprofessionals nemen toe en het aantal (potentiële) mantelzorgers nemen af.
De potentiële beroepsbevolking (20-64 jarigen) zal de komende jaren afnemen van 59% tot 55% van de bevolking. Dit is een afname van meer dan 300.000 mensen. De grijze druk zal sterk doen toenemen in Nederland over de periode van 2018-2030, de verhouding zal toenemen van 32 in 2018 naar 43 in 2030.

Op het moment zijn er 1,2 miljoen mensen werkzaam in de zorg. Dit is 13% van de werkzame bevolking. De verwachting spreekt uit dat er nog ruim 200.000 extra medewerkers in de zorg nodig zullen zijn. Dit aantal zal in de jaren daarna alleen maar verder toenemen.

De verhouding tussen deze twee leeftijdsgroepen geeft het aantal potentiële mantelzorgers weer. Op het moment zijn er circa 15 personen van 50-74 jaar per 85-plusser, in 2030 is dit gedaald tot 10 personen. Het aantal potentiële mantelzorgers neemt af. De leeftijdsgroep die relatief vaak mantelzorg biedt zijn de 50-74-jarigen. Zij verlenen vaak zorg aan hun (schoon)ouders. Het zijn de 85-plussers die het meest de mantelzorg ontvangen.

Met bovenstaande trends in aantocht kan technologie een goede ondersteuning zijn voor de mantelzorger. De technologie van DomusCure zorgt voor effectieve hulp waardoor er snel en effectief kan worden gecommuniceerd tussen cliënt, mantelzorger en zorgprofessional. Bent u hier benieuwd naar? Bekijk dan de functies van DomusCure hier of stuur uw vraag naar info@domuscure.nl

Bron: https://digitaal.scp.nl/ouderenzorg/tekort-aan-mantelzorgers-en-professionals


Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Reacties zijn gesloten.